Samenwerking Interflow en Cyclusbouw resulteert in toekomstbestendig operatiekamercomplex bij Medisch Centrum Alkmaar

1 november 2013 11:06 - Interflow
Interflow realiseert innovatief operatiekamercomplex voor Medisch Centrum Alkmaar

Wieringerwerf/Oirschot, 22 oktober 2013 – Interflow, specialist in schone lucht, realiseert in samenwerking met Cyclusbouw een innovatief operatiekamercomplex voor Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Het gaat hierbij om vier nieuwe operatiekamers ter uitbreiding van het bestaande complex.

MCA heeft voor zijn nieuwe operatiekamers gekozen voor een kant-en-klaar concept van Interflow. Het grote voordeel hiervan is dat snel kan worden gebouwd en dat de operatiekamers geschikt zijn voor verplaatsing en hergebruik. Voor een optimaal resultaat werken Interflow en Cyclusbouw samen aan de uitbreiding van het MCA. Interflow is specialist op het gebied van schone lucht in productieomgevingen, zoals cleanrooms en operatiekamers. Voor de industriële productie van de bouwdelen heeft Cyclusbouw de expertise van De Meeuw Bouwsystemen, partner op het gebied van modulair bouwen, ingeschakeld.

Het complex wordt op een staalconstructie met betonnen fundering geplaatst, zodat de te realiseren operatiekamers aansluiten op de tweede verdieping van het bestaande ziekenhuis. Alle ok’s zijn heel ruim opgezet en voorzien van de nieuwste techniek. Uiteraard voldoen de nieuwe operatiekamers aan alle wettelijk vastgestelde eisen.

De doorlooptijd van opdracht tot in gebruik name is kort, slechts 31 weken.

Om de voorbereiding optimaal te laten verlopen is bij het digitale ontwerp gebruik gemaakt van Building Information Modelling (BIM), een digitaal driedimensionaal gebouwmodel, waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd. Door het prefabriceren van de bouwdelen bestaan de werkzaamheden op locatie zelf, enkel uit montagewerkzaamheden. De modules zijn door toepassing van het modulaire concept in een weekend geplaatst.

‘Kwaliteit van zorg en werkprocessen staat voorop bij onze operatieafdeling’, zegt Bert Beijersbergen, projectmanager Alkmaarderhout van Bureau Nieuwbouw bij Medisch Centrum Alkmaar. ‘Door permanente bouw uit te breiden met modulaire bouw beschikken we bovendien over de flexibiliteit die we wensen voor ons ziekenhuis. Bij Interflow vonden we de combinatie van kwaliteit en aanpasbaarheid die we zochten.’

Interflow

Interflow adviseert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt projecten op het gebied van schone lucht in productieomgevingen met als doel product- en persoonsbescherming te bieden. Interflow is uitgegroeid tot een internationaal en toonaangevend fabrikant van cleanrooms, operatiekamers, steriele bereidingsruimten en laminar flow units. Van ontwerp tot validatie heeft Interflow alle expertise in huis om de meest uiteenlopende projecten met uiterste precisie en gevoel voor kwaliteit te realiseren. Interflow maakt deel uit van BAM Techniek bv, een werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep nv. Vanuit vele disciplines zijn adviseurs, ontwerpers en gespecialiseerde technici beschikbaar om vrijwel elk project, hoe groot en gecompliceerd ook, integraal te realiseren.

Cyclusbouw

Cyclusbouw realiseert en faciliteert aanpasbare huisvesting voor onderwijs, zorg en hospitality en het bedrijfsleven. Cyclusbouw is een turn-key dienstverlener die het huisvestingsproces ondersteunt van ontwerp en financiering tot bouw, gebruik en beheer. Daarmee levert Cyclusbouw verantwoorde oplossingen die vandaag en morgen passen in volume, functie, comfort en identiteit, waardoor toekomstbestendigheid wordt gegarandeerd. Cyclusbouw biedt daarbij een open bouwmethodiek, een complete dienstverlening en een eigen bouwsysteem.

De Meeuw

De Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot is ruim tachtig jaar actief op het gebied van tijdelijke en semipermanente huisvesting. Belangrijke gebruikers zijn het bedrijfsleven, zorginstellingen en scholen. Recent werden bijvoorbeeld ziekenhuizen in het Belgische Libramont-Chevigny en het Zwitserse Yverdon- les-Bains opgeleverd. In Nederland is onder meer Kindcentrum Oirschot en het zorgcentrum Julie Postel gerealiseerd. De Meeuw heeft productievestigingen in Nederland, België, Zwitserland, Roemenië en Turkije, terwijl de afgelopen jaren ook in Scandinavië een substantieel deel van de omzet gerealiseerd werd. Bij De Meeuw werken ruim 400 mensen.

Nadere informatie:

  • Interflow, Roos van Schaik, (0227) 60 28 44;
  • De Meeuw/LEWIS, Global Public Relations, Janneke de Vries, (040) 235 46 00.