Interflow bouwt stilste operatiekamer van Nederland

20 juli 2017 - Interflow
Interflow bouwt stilste Operatiekamer van Nederland bij Equipe Zorgbedrijven Amsterdam

Interflow, onderdeel van BAM Bouw en Techniek heeft voor Equipe Zorgbedrijven een bestaand kantoorpand in Amsterdam getransformeerd tot een volwaardig OK-complex. Naast vier Flex-OK’s klasse 1 zijn in het gebouw een holding recovery, behandelkamers en individuele bedkamers opgenomen. Met een geluidsniveau van 42 dB(A) zijn de operatiekamers de stilste van Nederland. De bouw is in oktober 2016 gestart. Equipe heeft de nieuwe vestiging deze maand in gebruik genomen.

Equipe Zorgbedrijven bestaat uit drie gespecialiseerde, zelfstandige behandelcentra met vestigingen in heel Nederland: Helder kliniek (spataderen en anale problematiek), Expert Clinic (hand-polschirurgie) en Velthuis (cosmetische chirurgie en huidtherapie). Aanleiding voor de nieuwe vestiging in Amsterdam was een toenemend aantal cliënten. Sonja Vissers, regiomanager Amsterdam bij Equipe: “Het aantal vierkante meters in de vestiging Hilversum was onvoldoende om onze groei te accommoderen en in de regio was geen geschikt pand te vinden. Met het Gooi als referentiegebied is Amsterdam een goede locatie. Het pand ligt vlak aan de snelweg, de bereikbaarheid is dan ook uitstekend en er is ruime parkeergelegenheid.” Equipe Zorgbedrijven heeft verder hoofdvestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Enschede en Velp voor de grotere operaties en elf buitenpoli.

Flexibele inrichting
Door de gehele transformatie van het gebouw integraal te benaderen, heeft Interflow de bouwtijd aanzienlijk ingekort. Rob van Overbeek, adviseur Flex-OK bij Interflow: ´In een traditioneel bestek krijgen zorginstellingen te maken met een aparte leverancier voor elk onderdeel. Wij bieden een integrale oplossing, die dankzij de prefab-aanpak resulteert in een 15 tot 20 procent kortere bouwtijd op locatie en dus minder overlast´.

In de in Amsterdam-Zuidoost gelegen kliniek heeft Interflow vier Flex-OK’s klasse 1 gerealiseerd. In het ontwerp heeft Interflow rekening gehouden met de specifieke wensen en werkwijze van Equipe. Vissers: ´Wij zijn altijd op zoek naar innovatie en de Flex-OK heeft in onze ogen de toekomst. Alle wensen van OK-tafel tot en met het laatste luchtrooster zijn ingevuld. Daarmee voldoen de operatiekamers niet alleen aan onze werklogistiek, maar dragen ze ook bij aan het werkplezier van onze mensen en kunnen we optimale zorg aan onze cliënten garanderen´.

Stilste operatiekamer van Nederland

Het geluidsniveau van de operatiekamers heeft in de ontwikkeling extra aandacht gekregen. Uit metingen blijkt dat een niveau van 42 dB(A) wordt gehaald. De Europese maximale toegestane norm is 45 dB(A) bij nieuwe systemen, anders 48 dB(A). Het geluidsniveau welke in de OK van Equipe Amsterdam gemeten is, is niet de waarde uit de productspecificaties van losse componenten of systemen. De 42 dB(A)  is de echte samengestelde gemeten OK praktijkwaarde. Hieruit blijkt dat integraal ontwerpen en realiseren zijn voordelen heeft in de arbeidsomstandigheden van de gebruikers.

Ga naar de projectenpagina voor meer informatie over deze opdracht.