Interflow realiseert cleanroom en whiteroom bij Benchmark Electronics te Almelo

4 maart 2019 11:48 - Interflow
Werknemer aan het werk in de nieuwe cleanroom van Benchmark Electronics te Almelo

Benchmark Electronics ontwikkelt producten en levert diensten voor onder meer de industriële sector, medische wereld, luchtvaart en Defensie. Het engineeren van deze oplossingen is een onderscheidende factor van de multinational, maar het belang van de eigen productie mag daarbij niet worden onderschat. Interflow heeft bij de Benchmark Electronics-locatie in Almelo een nieuwe cleanroom gebouwd die de productiecapaciteit vergroot.

Wat rechtvaardigt in financieel opzicht de productie in een West-Europees land? ‘Ontwikkeling’, antwoordt Willem Jan Esmeijer, director program management bij Benchmark Electronics. ‘Wij helpen onze klanten bij de total product life cycle. Wat wij hier doen, behoort tot de door kennis gedreven maakindustrie. Het gaat om de combinatie van ontwikkeling en realisatie.’

Als een contract manufacturer begint Benchmark Electronics vaak vanaf nul. Op de locatie in Almelo werken ruim vijfhonderd mensen, waarvan ongeveer 130 personen zich focussen op ontwikkeling en het resterende deel voornamelijk betrokken is bij de productie. ‘Iets kan in theorie wel werken, maar in de praktijk onbetrouwbaar zijn. Onze kracht zit in de vertaalslag van wat op kantoor geëngineerd wordt en wat daadwerkelijk betrouwbaar is.’ In dit proces is snelheid een belangrijke factor. ‘Het draait bij onze klanten om de time to market.

ASML is een van de partijen waar Benchmark Electronics voor produceert. In Almelo worden onderdelen voor de chipmachines ontwikkeld. Hoge kwaliteit is hierbij de standaard. Om deze kwaliteit te kunnen waarborgen, zijn schone werkruimtes vereist. Hier kwam Interflow in beeld.

Cleanroom

Om aan de groeiende aanvraag te kunnen blijven voldoen, heeft Benchmark Electronics de productiecapaciteit uitgebreid. Interflow heeft de nieuwe cleanroom van ISO-klasse 7 gerealiseerd. De schone werkruimte voldoet aan alle wensen. Er is bijvoorbeeld een dag-, nacht- en weekendmodus, waarbij de luchtstroom-, temperatuur- en vochtregeling kan worden aangepast aan de mate van activiteit. De wandpanelen zijn voorzien van glazen ruiten, zodat de cleanroom en de aangrenzende ruimtes van voldoende natuurlijk licht genieten. Daarnaast heeft Interflow waar mogelijk bestaande (luchtbehandelings)systemen en materialen hergebruikt.

Esmeijer heeft in Almelo al meerdere verbouwingen en herindelingen meegemaakt. De cleanroombouw was dan wel een opzichzelfstaand project, maar in essentie niet anders dan andere. ‘Je moet je goed voorbereiden en dan gewóón beginnen.’ Benchmark Electronics werd daarbij ontlast door Interflow. ‘Interflow denkt met je mee in het zoeken naar een oplossing.’

Whiteroom

Een voorbeeld hiervan komt tot uiting in de nieuwe whiteroom. In deze ruimte wordt de afgevoerde cleanroomlucht opnieuw ingebracht. Deze lucht is weliswaar niet meer zo schoon als in de cleanroom zelf, maar is desondanks nog aanzienlijk schoner dan onbehandelde (kantoor)lucht. Het voordeel hiervan is dat Benchmark Electronics werkzaamheden – die niet gekoppeld zijn aan een bepaalde certificering of eis – kan uitvoeren in een relatief schone werkruimte.

Interflow heeft de realisatie van de cleanroom en de whiteroom dankzij een goede planning en duidelijke afspraken met Benchmark Electronics succesvol kunnen uitvoeren, zonder de productie van Benchmark Electronics te verstoren. Interflow heeft de cleanroom ook gevalideerd.