Cleanrooms

Van ontwerp tot validatie

Interflow creëert functionele oplossingen voor complexe vraagstukken omtrent luchtbeheersing. Bij al onze cleanrooms besteden we in hoge mate aandacht aan veiligheid, comfort, duurzaamheid, flexibiliteit en gebruiksgemak. Ze garanderen een schone werkomgeving en beschermen zodoende uw producten.

  • Maatwerk: Aan de hand van door uw aangeleverde data wordt een luchttechnische installatie ontworpen die aan uw wensen, aan de richtlijnen en voorschriften van de verschillende instanties voldoet. Samen met uw specifieke kennis van het productieproces en aan de hand van de inrichting kun­nen wij u bij het ontwerp adviseren. Er zal zo een ontwerp tot stand komen waarmee aan de benodigde classificatie wordt voldaan. Interflow biedt u een naadloos op elkaar afgestemd totaalconcept.
  • Comfort: voor de koeling is het van belang om te weten of er apparatuur in de ruimte staat die warmte afgeeft aan de omgeving. Is de apparatuur geschikt voor toepassing in een cleanroom en zo niet welke aanpassingen zijn dan nodig. Zijn de eisen betreffende temperatuur en relatieve vochtigheid in de cleanroom reëel? Ook is het belangrijk te weten of u voldoende ruimte voor de benodigde lucht­behandelingsinstallaties heeft. Onze cleanroomadviseurs helpen u antwoord op deze vragen te geven.
  • Kostenefficiënt: Wij streven voor u naar een zo kostenefficiënt mogelijke cleanroom die uitblinkt in betrouwbaarheid en bedrijfseconomisch verantwoord is. Wij maken gebruik van energievriendelijke installaties, zoals warmte terugwininstallaties en energiezuinige verlichting en ventilatoren.
  • Eén projecteam: Bij de bouw van uw cleanroom heeft u slechts te maken met één projectteam, dat op elkaar is ingespeeld en korte communicatielijnen heeft. Het projectmanagement kan u zodoende uit handen worden genomen. Uw ideeën worden geconcretiseerd tot een cleanroom waarin alle onderdelen op elkaar zijn afgestemd. De validatie- en meetdienst zorgt dat uw cleanroom gevalideerd wordt opge­leverd. Indien gewenst kunnen wij u assisteren bij het juiste gebruik en onderhoud van uw cleanroom door het geven van instructies en kledingvoorstellen.

Classificaties: ISO- en GMP-normen

Bij de classificatie van cleanrooms zijn meerdere normen maatgevend, waaronder NEN-EN-ISO 14644-1:2016 en de GMP-norm waarmee wordt gewerkt in de farmaceutische industrie (Guide to good manufacturing practice for medicinal products). Interflow kan u begeleiden bij de keuze welke classificatie van stofvrijheid u nodig heeft. Een te hoge classificatie brengt onnodige kosten met zich mee. Ook van belang is te weten in welke conditie u de cleanroom beoordeelt: as built, at rest of operational.

NEN-EN-ISO 14644-1:2015 ‘Stof- en kiemarme ruimten en omgevingen – Deel 1: Indeling van luchtreinheid’ uit januari 2016 is een wereldwijde ISO-norm en kent 9 classificaties: ISO-klasse 1 tot en met 9. GMP staat voor een verantwoorde manier van produceren en wordt in Nederland gehanteerd door de farmaceutische industrie. De regels betreffen het produceren van geneesmiddelen in de Europese Unie en kent klasse A tot en met D.