Speciale cross flow unit voor VDL ETG

Interflow heeft de vraag van VDL ETG Technology & Development gekregen om een unit te realiseren die voor een ISO-3 classificatie op het werkgebied kan behalen bij een zeer nauwkeurige meetmachine.

Arjan van der Scheer (Adviseur Laminar Air Flow) vertelt: “Dit soort complexe Laminar Air flow vraagstukken zijn een uitermate geschikte vraag voor Interflow. Het belangrijkste is het proces en de wens van de klant op papier te zetten. Aan de hand daarvan maken wij eerst altijd een grove handschets zodat de klant beeld en gevoel krijgt bij de voorgestelde oplossing, afmetingen, werking en uitvoering”.

Lead Mechanical Engineer Jack van Dalen: “Om te voldoen aan de klantvraag van nauwkeurige en ultra-schone productie, is VDL ETG T&D genoodzaakt om rondom een nauwkeurige meetmachine een extra schone omgeving te creëren”. Het doel van deze meetmachine is het valideren van producten tot op 300nm nauwkeurigheid. Een verbeterde omgeving op het kritisch meetgebied onder deze meetmachine moet ervoor zorgen dat de kans op contaminatie van producten wordt gereduceerd en de meetnauwkeurigheid van de machine wordt vergroot. Momenteel staat de meetmachine in een ISO-6 cleanroom, daar waar de doelstelling is om de metingen te verrichten onder ISO -3 classificering.

In de nieuwe situatie is er een cross flow unit achter de meetmachine geplaatst. Omdat trillingen en bewegende delen de meetnauwkeurigheid kunnen beïnvloeden is de luchtgeleiding van de crossflow zwevend opgehangen. Door het ingenieuze luchtstromingspatroon zal het kritische meetgebied gevrijwaard blijven van minuscuul kleine stofdeeltjes. “Door deze gecontroleerde zijwaartse luchtstroom kan de operator de werkstukken benaderen van één zijde, zonder invloed te hebben op de contaminatie van stof op het kritisch meetgebied”, aldus Jack van Dalen.

Adviseur