Wereldwijd OK’s uit de polder

10 december 2020
Wereldwijd OK’s uit de polder

Rianne Groen verkent de kansen in de regio, https://www.opkop.nl/artikelen/wereldwijk-oks-uit-de-polder

Interflow B.V., producent van cleanrooms in Wieringerwerf, ontwikkelde afgelopen voorjaar tijdelijke intensive care-units. Units die snel te bouwen zijn om zo intensive care-afdelingen te ontlasten. Resultaat van creatief denken in coronatijd.

Interflow maakte de afgelopen drie jaar een extreme groei door. Als onderdeel van BAM Bouw en Vastgoed en met 5500 vierkante meter productieruimte, 100 medewerkers en een omzet van 21 miljoen is het een meer dan serieuze speler in de wereld van de cleanrooms voor de gezondheidszorg, farmacie en (hightech) industrie. Complete operatiekamercomplexen en productieruimten voor de ontwikkeling van medicijnen en computerchips óf voor plantveredeling, vinden hun bestemming over de hele wereld. “Mede doordat we technologypartner zijn van ASML, voor wie we wereldwijd modulaire cleanrooms bouwen. Daar ben ik supertrots op”, zegt algemeen directeur Alex Jansen. 

We zijn vooral goed in datgene wat je niet ziet: de beheersing van deeltjes door middel van luchtstromen en de filtrering van lucht

Deeltjes

Cleanrooms zijn zuivere werkomgevingen waar voor de bescherming van mens en/of product schone lucht een absolute must is. Interflow heeft op dat gebied alles in eigen huis: van advies, ontwerp, productie, realisatie, tot beheer en onderhoud, plus een eigen validatie- en meetdienst. Wandpanelen en kasten worden in Wieringerwerf op maat gemaakt en op locatie als bouwpakket in elkaar gezet, compleet met voorzieningen voor elektriciteit en luchtbeheersing. “We zijn vooral goed in datgene wat je niet ziet: de beheersing van deeltjes door middel van luchtstromen en de filtrering van lucht”, zegt Alex. “Lucht bevat onnoemelijk veel deeltjes, zoals stof, huidcellen en textielvezels. Elk deeltje, hoe minuscuul ook, kan in sommige werksituaties een probleem vormen. In een operatiekamer bijvoorbeeld, als er bacteriën met deeltjes meekomen. Of in de hightech industrie: één stofdeeltje op een microchip is funest. Door luchtstromen te reguleren en lucht te zuiveren, voorkom je dat.”

Intensive care-units

De intensive care-units die Interflow afgelopen voorjaar samen met een architectenbureau ontwikkelde, kunnen de druk op de ziekenhuizen in deze coronatijd flink verlagen. De units zijn in te bouwen in bijvoorbeeld sporthallen of grote ruimtes van ziekenhuizen, hebben plek voor tien IC-bedden en staan compleet op onderdruk, waardoor het virus niet buiten de units terechtkomt. Interflow bouwt ze binnen 4 tot 6 weken. Dat is snel, want doorgaans staat er voor de doorlooptijd van de benodigde techniek al een maand of 3, 4. “Wij bouwen ventilatoren in die we normaal gesproken voor microbiologische veiligheidswerkbanken gebruiken en kunnen daardoor sneller leveren”, zegt Alex.

Mensen uit de Kop van Noord-Holland weten wat werken is

Banenmarkt

De mentaliteit in de Noordkop maakt Wieringerwerf voor Interflow een goede thuisbasis. “Mensen uit de Kop van Noord-Holland weten wat werken is”, zegt Alex. Van de huidige medewerkers trok een aantal ooit voor studie weg uit de Noordkop, maar ze kwamen daarna heel graag weer terug en vonden een mooie baan bij Interflow. “Het gaat hier om vakkennis, inhoud en passie. In een familiebedrijfscultuur, waar je zelf je verantwoordelijkheid kunt pakken. Kom gewoon eens kijken bij de banenmarkt, die we 2 à 3 keer per jaar organiseren en ontdek door welk onderdeel van het bedrijf je gegrepen wordt.”