Cleanrooms op maat leiden tot efficiënter productieproces Sinclair Pharma

Cleanrooms op maat leiden tot efficiënter productieproces Sinclair Pharma

Sinclair Pharma – ontwikkelaar en producent van fillers voor de cosmetische markt – verhuist in de loop van 2020 vanuit Utrecht naar Almere waar een integraal opererend BAM team een bestaand kantoorpand heeft getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw. Blikvanger daarin zijn de door Interflow – specialist in schone lucht - ontworpen en gerealiseerde cleanrooms. Hiermee beschikt Sinclair Pharma bij de ingebruikname over een efficiënt functionerende productielijn, die beantwoordt aan alle internationale hoge standaarden voor de productie van fillers.

Geclassificeerde cleanrooms

De vraag van Sinclair naar een deskundig advies over de realisatie van geclassificeerde cleanrooms kwam terecht bij Gerben Nahuijs, adviseur bij Interflow. Nahuijs: ‘Adviseren van onze klanten in dit soort complexe vraagstukken is een van onze kerntaken. Door goed te luisteren naar de klant en ons te verdiepen in zijn productieproces, kunnen we in de ontwerpfase de juiste keuzes maken. De cleanrooms met bijbehorende installaties die we voor Sinclair hebben ontworpen zijn door deze benadering als een maatpak voor hun productieproces.’ Zo zijn er bijvoorbeeld materiaalsluizen met ‘kabouterdeurtjes’ ontworpen waar wel een kar doorheen kan, maar geen persoon. Hierdoor kunnen de productiemedewerkers hier straks hun werk zo aangenaam, schoon en efficiënt mogelijk uitvoeren.

Modulaire wanden en plafonds

De cleanrooms van Interflow beschikken over hun ingenieus modulair wandsysteem dat bestaat uit high pressure laminate (HPL): CleanWall. Doordat dit een holle wand is, is het mogelijk om alle techniek en luchtbehandeling hierin flush te integreren. Hierdoor zijn er geen koven nodig voor de retourlucht en worde stopcontacten en lichtschakelaars tijdens de fabricage al flush voorgemonteerd. De wanden zorgen samen met de plafonds voor een luchtdichte ruimte waardoor de drukhuishouding en deeltjesconcentratie goed kan worden gecontroleerd. Om dit te optimaliseren is de bouwkundige afwerking cruciaal, reden waarom Interflow altijd zelf de uitvoering ter hand neemt.

De rubberen vloerafwerking van Nora voldoet eveneens aan de hoge standaarden die Sinclair stelt. Naast dat de vloer eenvoudig te reinigen is en zo een belangrijke bijdrage levert aan de ISO 7 classificatie, is hij vanwege de natuurlijke eigenschappen van rubber zeer comfortabel om op te lopen en staan en is hij slijtvast.

LAF-kasten met optimale bescherming

In de in totaal 430 m² tellende cleanrooms staan vier laminaire crossflow units van Interflow. Deze zogenaamde LAF-kasten zijn tevens op maat gemaakt en bieden Sinclair de beste productbescherming tijdens het afvullen van de injectiespuiten met fillergel.

Om de goede werking van de cleanrooms en LAF-kasten langdurig te garanderen, zal Interflow ook de validatie-, meet- en onderhoudsdiensten verzorgen.