‘Knuffelwand’ maakt fysiek contact mogelijk

‘Knuffelwand’ maakt fysiek contact mogelijk

Interflow heeft in samenwerking met Ooijevaar | bevlogen bouwers uit Alkmaar een ‘knuffelwand’ ontworpen die de mogelijkheid biedt om binnen de coronabeperkingen toch fysiek contact met elkaar te hebben.

Ooijevaar is actief voor diverse woon | zorginstellingen. Voor veel cliënten van deze organisaties is aanraking heel belangrijk. Voor mensen met audio/visuele beperkingen, ernstige dementie of een meervoudige handicap vormt tastzin (voelen, aanraken) vaak een primaire – en soms de enige – waardevolle vorm van contact. Echter, door de coronabeperkingen kunnen ouders hun kinderen niet meer troosten en is het onmogelijk voor broers en zussen om elkaar vast te houden en te knuffelen. Door het uitblijven van fysiek contact voelen zij zich verdrietig en eenzaam, terwijl andere vormen van contact alleen maar zorgen voor verwarring, onbegrip of boosheid. Bovendien is het voor het verplegend personeel vaak lastig op een coronaveilige wijze met patiënten om te gaan en/of te behandelen.

We wilden hier graag een goede oplossing voor vinden, zodat ook de meest kwetsbare mensen in onze samenleving en hun dierbaren weer contact met elkaar kunnen hebben. Paul Vlaar, algemeen directeur van Ooijevaar, had eerder bij een bezoek aan Interflow een isolator in de showroom zien staan. In overleg hebben we een concept bedacht en dit uitgewerkt tot een prototype. Uitgangspunt hierbij is geweest: goede tastzin, coronaveilig, geen verbouwing noodzakelijk, eenvoudig in gebruik en goed schoonmaakbaar/desinfecteerbaar. Met hulp van onze partners in de markt zijn we, ondanks de tekorten aan beschermingsmiddelen (plexiglas/handschoenen), in staat geweest om snel tot een oplossing te komen. We hebben gekozen voor een doorzichtig paneel dat in of voor een deurkozijn kan worden geplaatst. Het paneel kan na gebruik weer snel en eenvoudig worden verwijderd. Om een goede tastzin te kunnen bieden, is gekozen voor afsluitbare arm-sleeves waarin bezoekers en verzorgers dunne disposable mouwhandschoenen kunnen gebruiken.

De ‘knuffelwand’ biedt de mogelijkheid aan ouders, bezoekers en verplegers en verzorgers om op een veilige en intieme wijze, op zithoogte lichamelijk contact te kunnen hebben met kwetsbare cliënten en patiënten. Mocht u interesse hebben, laat het ons weten. Ooijevaar en Interflow stellen de eerste versie gratis ter beschikking.

Meer weten over de knuffelwand en de mogelijkheden? +31 227 60 28 44 of stuur een mail naar info@interflow.nl