Glovebox voor het UMCU

Glovebox voor het Universitair Medisch Centrum te Utrecht

Dr. Alex J. Poot, 
Associate Professor | Head of Radiopharmaceutical Sciences
Division of Imaging & Oncology | Radiology & Nuclear Medicine | Theranostics Research Facility

Bij het UMCU hebben we een glovebox laten installeren door Interflow. Bij de Radionucliden Apotheek van het UMCU doen we onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe radiofarmaca voor diagnostiek en therapie, alsook de klinische productie ervan voor patiënten. In deze glovebox gaan we onderzoek doen met isotopen die mogelijk in gasvorm raken onder bepaalde omstandigheden. Daarom is er gekozen voor een geheel gesloten glovebox met sluis hiervoor. De luchtafvoer vanuit de glovebox loopt via een koolfilterpakket. Hierdoor wordt eventuele gasvormige activiteit volledig afgevangen en is er geen risico voor de onderzoekers. 

De glazen ruit van de glovebox is volledig open te klappen waardoor er op deze manier grotere apparatuur in geplaatst kan worden. Aansturing van de apparaten en data transfer gebeurt via de beschikbare ether en USB poorten in het plafond van de glovebox. Het optimale ontwerp dat afgestemd is op onze wensen werd samen met Interflow uitgevoerd, waar wij onze wensen hebben neergelegd en Interflow de mogelijkheden daarbij heeft gevoegd. Door duidelijke communicatie waren de verwachtingen over en weer gedurende het hele traject duidelijk en verliep de installatie en ingebruikname van de glovebox zeer soepel. Vanuit het UMCU kijken we terug op een mooi traject rondom het ontwerp en installatie van deze glovebox en de jaren dat wij hier onderzoek in kunnen doen.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academische ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde, en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU). Het op de bovenste etage van het ziekenhuis gevestigde slaapcentrum, is een baanbrekende afdeling op het gebied van de behandeling van slaapapneu. Het ziekenhuis is een van de elf traumacentra in Nederland, en heeft beschikking tot een 'back-up' Mobiel Medisch Team.

Adviseur