Interflow realiseert metaalvrije cleanroom voor de Shell Energy Transition Campus Amsterdam

De Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd. Nieuwe ideeën, technologie en decennia aan ervaring komen hier samen om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien. Bij de afdeling Geochemistry Experimentation gaat men een breed scala aan zowel geologische als experimentele monsters onderzoeken met behulp van een geavanceerde massaspectrometer.

Deze massaspectrometer meet minsucule maar bruikbare verschillen in de chemische samenstelling van metalen die van nature voorkomen in het monster materiaal, met als doel huidige en nieuwe energiebronnen te ontwikkelen en optimaliseren. Voor dit type analyse is het van belang dat de gemeten metalen daadwerkelijk uit het monster komen en niet uit de werkomgeving, vandaar dat er behoefte was aan een metaalvrije cleanroom. Deze komen echter niet vaak voor. Vergelijkbare functionaliteit in Nederland, bij het NIOZ op Texel, is in 2012 door Interflow gebouwd.

Na het tekenen van de design and build overeenkomst tussen Shell en Interflow eind 2019, is er niet alleen een ontwerp gemaakt voor de cleanrooms, maar ook voor speciale LAF kasten, “wet chemical stations”. Naast dat deze natuurlijk geheel metaalvrij moesten zijn, waren er ook eisen voor extreme resistentie tegen zuren die nodig zijn om de gesteente- en vloeistofmonsters op te lossen.

Om de cleanrooms metaalvrij te bouwen, zijn veel elementen in kunststof uitgevoerd zoals de deurklinken, deurbeslag, schroeven en scharnieren. De wanden zijn volledig gebouwd uit HPL. Ook de volledige luchtbehandelingsinstallatie is van luchtbehandelingskast en kanaalwerk tot roosters volledig in kunststof uitgevoerd. Gijs Koolen, projectmanager bij het STCA namens Sodexo: “Het op maat gemaakte ontwerp van onder andere de wanden en de wet chemical stations van Interflow is van zeer hoge kwaliteit en specifiek voor de gewenste toepassing”.

Wegens Corona heeft het project een tijd stilgelegen, maar in de week voor kerst 2021 is het project volledig opgeleverd. Gijs Koolen is bijzonder tevreden over zowel het proces als het eindresultaat. “De samenwerking was bijzonder prettig. Bij een dergelijk speciaal project komen onvermijdelijk problemen bovendrijven, maar die werden altijd goed opgepakt. Een hele prestatie van het team om het binnen budget en planning op te leveren.” De business groep werkt inmiddels aan het opstarten van het onderzoekswerk waar de cleanroom onderdeel van uitmaakt!

Interflow realiseert metaalvrije cleanroom voor de Shell Energy Transition Campus Amsterdam

Locatie

Projectdetails

Status
Opgeleverd
Markt
Industrie
Oplossing
Cleanrooms, Laminar air flow units

Eindgebruiker
Shell Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA)