Interflow realiseert vier cleanroomcomplexen in Amsterdam UMC Imaging Center, locatie VUmc

In het nieuwe gebouw van Amsterdam UMC, locatie VUmc, heeft Interflow vier cleanroomcomplexen gerealiseerd. Klinische zorg, onderzoek en het bedrijfsleven wordt in het Imaging Center gecombineerd. Zo heeft ook BV Cyclotron zich er gehuisvest, dat onder meer radioactieve diagnostische producten maakt waarmee tumoren en andere ziekten kunnen worden gedetecteerd en gelokaliseerd.

BV Cyclotron produceert met een deeltjesversneller medische isotopen. Deeltjes worden in deze hightechmachine versneld door een magnetisch veld tot ongeveer twintig procent van de lichtsnelheid. Deze deeltjes ‘botsen’ uiteindelijk met het doelmateriaal, wat de gewenste radioactiviteit genereert. Medewerkers moeten hierna de radioactiviteit combineren met een diagnostische stof, zoals glucose. Omdat deze producten in een patiënt worden geïnjecteerd, moeten ze van de hoogste kwaliteit zijn. De productie moet in een cleanroom plaatsvinden. De medewerkers worden beschermd door zogeheten hot cells; dit zijn afgesloten ruimtes die zijn voorzien van tien centimeter dik lood.

Nieuwe meubilairlijn

Interflow heeft de hot cells niet geleverd, maar wel de omgeving gefaciliteerd waarin het onderzoek en de productie kan plaatsvinden. Wie het steriel ogende cleanroomcomplex betreedt, ziet direct de witte muren en plafonds en de blauwgrijze vloerafwerking. Daarnaast heeft Interflow voor het Imaging Center een geheel nieuwe, op maat gemaakte meubilairlijn ontwikkeld. Al deze elementen zijn door Interflow zodanig ontworpen, geproduceerd en gemonteerd dat ze eenvoudig en grondig zijn te reinigen.

Luchtinstallatie- en kanalen

Onzichtbaar, maar essentieel binnen het totaalplaatje, is de luchtinstallatie die op de bovenste etage van het pand is geïnstalleerd en de bijbehorende luchtkanalen die in de diverse plafonds zijn verwerkt. Het luchtbehandelingssysteem blaast schone lucht in de ruimtes waarin het onderzoek en de productie plaatsvindt en voert de vervuilde lucht af. Door het creëren van luchtdrukverschillen kan vervuilde lucht uit de aangrenzende ruimtes niet een van de schone omgevingen binnendringen. Interflow heeft tevens laminar air flow units geleverd, waaronder microbiologische veiligheidskabinetten.

BV Cyclotron

BV Cyclotron werkt binnen het Imaging Center als een zelfstandige onderneming. Eén van hun belangrijkste diagnostische producten is radioactieve glucose. Als een arts wil onderzoeken of een patiënt een tumor heeft, kan de radioactieve glucose via de bloedbaan bij de patiënt worden toegediend. De arts kan vervolgens met een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) de eventuele tumor detecteren en zelfs lokaliseren, om zo therapie op maat te geven. Naast de radioactieve glucose heeft BV Cyclotron recent een stofje ontwikkeld waarmee artsen specifiek prostaatkanker kunnen detecteren.

Interflow realiseert vier cleanroomcomplexen in Amsterdam UMC Imaging Center, locatie VUmc

Locatie

Projectdetails

Status
Opgeleverd
Markt
Industrie, Ziekenhuizen
Oplossing
Cleanrooms

Opdrachtgever
BV Cyclotron


Opleverdatum
Juni 2019