Microbiologische veiligheidskabinetten ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede vervangt twee verouderde schone werkbanken op de afdeling Cytostatica voor twee gloednieuwe op maat gemaakte microbiologische veiligheidskabinetten, wederom van Interflow.

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de afdeling Cytostatica gerenoveerd. De ruimte is geschilderd en het plafond is aangepast zodat de twee nieuwe microbiologische veiligheidskabinetten (MVK) van Interflow in de ruimte passen. Na plaatsing zijn de MVK’s voorzien van een maatwerk bovenaftimmering.

Keuze voor MVK

‘Dit project is begonnen met CMS, een softwaresysteem wat het hele proces van voorschrijven tot afleveren van cytostatica kuren papierloos maakt en wat de menselijke fout er zoveel mogelijk uit haalt. Onderdeel daarvan was de vervanging van de werkbanken vanwege vernieuwde techniek.’ Aldus Sebastiaan Rebel, Unithoofd distributie interne apotheek Gelderse Vallei.

De twee MVK’s type IIB, zijn geplaatst op de afdeling Cytostatica. Deze zullen voornamelijk gebruikt worden voor het toedieningsgereed maken van alle cytostatica kuren.

Cytostatica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Deze middelen kunnen een gevaar opleveren voor de gezondheid als u er beroepsmatig mee in aanraking komt. Cytostatica kunnen worden opgenomen in het lichaam via de huid, bloedcontact en door inslikken en inademen. Het is dus van groot belang dat product- en persoonsbescherming optimaal is. De MVK is hier uitermate geschikt voor. Door gecontroleerde luchtstromen in de kabinetten ontstaat een stof- en kiemarm milieu dat zowel product- als persoonsbescherming biedt. Daarnaast worden kruiscontaminatie en uitstoot van ongewenste stoffen in de omgeving voorkomen.

Planning

Voor dit project binnen ziekenhuis Gelderse Vallei heeft Interflow de regie op de planning gehouden. Het plafond en de wanden zijn aangepast, de afzuigventilators zijn vervangen en de ruimte is geschilderd. Interflow bewaakte de planning en heeft ervoor gezorgd dat alles gereed was voordat de MVK’s geplaatst werden. De verouderde schone werkbanken zijn door Interflow vakkundig gedemonteerd en afgevoerd, ook de ruimte is voor plaatsing gevalideerd door Interflow. De twee MVK’s zijn gefabriceerd in de eigen fabriek te Wieringerwerf. In het weekend van 12 mei zijn deze geplaatst en gevalideerd. Maandag 15 mei was de oplevering en zijn de werkbanken gelijk in gebruik genomen.

Sebastiaan Rebel: ‘Het is een ambitieus programma als je het hebt over het afbreken en geheel nieuw opbouwen van zo’n afdeling. Je hebt heel veel partijen om tafel zitten, die met elkaar moeten communiceren en goed moeten samenwerken. Daar is een draaiboek voor gemaakt, waarin duidelijk staat wie wat doet. Dat heeft ons echt wel geholpen in het ontwikkelen van vertrouwen dat zoiets in een weekend kan, al was het aan het einde nog wel wat spannend. Maar super tevreden en ontzettend blij met het resultaat. De inzet van Interflow is super.’

Referentie

Sebastiaan Rebel, Unithoofd distributie intern apotheek Gelderse Vallei:

‘Wij zijn ontzettend blij en wat zijn ze prachtig. We hebben de werkbanken in het voortraject al in Wieringerwerf bekeken en zijn toen ook in de fabriek geweest. We hebben de werkbanken in die zin gepersonaliseerd door de balans in het werkblad te integreren, dat is dan niet helemaal nieuw, maar het is wel een hele moderne kast waarin de technologie enorm is verbeterd. Interflow luistert echt naar de wensen van de klant en doet echt zijn best dat te realiseren.’

Over Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt kwalitatief hoogwaardige medische zorg op een betrokken en patiëntgerichte wijze voor patiënten uit West- en Midden-Gelderland en Oost-Utrecht.